AKTA DADAH BERBAHAYA PDF

Undang-undang dadah berbahaya: Mengandungi Akta Dadah Berbahaya ( Akta ) & peraturan-peraturan, Akta Dadah Berbahaya (Perlucuthakan. akta akta dadah berbahaya. (langkah-langkah pencegahan khas) Mengandungi segala pindaan hingga 1 Januari Diterbitkan. Jul 17, Restriction on importation of raw opium, coca leaves, poppy-straw and cannabis. 5. Restriction on exportation of raw opium, coca leaves.

Author: Kigaktilar Arajinn
Country: Russian Federation
Language: English (Spanish)
Genre: Health and Food
Published (Last): 20 May 2017
Pages: 455
PDF File Size: 17.83 Mb
ePub File Size: 11.69 Mb
ISBN: 547-1-23796-509-7
Downloads: 14125
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Nilabar

Hukuman kerana memiliki dadah boleh berbeza-beza daripada denda ke penjara seumur hidup dan sebatan; bergantung kepada berat dadah berkenaan. Oleh sebab itu, sangat penting untuk anda mempunyai asas kefahaman tentang undang-undang dadah di Malaysia, walaupun anda bukan seorang pengguna atau penyeludup. Untuk meringkaskan bagaimana prasangka memiliki berlaku, bayangkan situasi ini:. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah….

Mahkamah sentiasa dipenuhi dengan kes dadah dimana seseorang suspek dituduh melakukan pelbagai kesalahan berkaitan dadah – walaupun kebanyakan suspek juga menyatakan bahawa penglibatan mereka adalah secara tidak sengaja ataupun telah ditipu. What can you do?

Selain hukuman mati, ini 5 perkara anda perlu tahu tentang undang-undang dadah di Malaysia.

Seksyen 37 da sebenarnya agak luas, jadi anda boleh mengetahuinya dengan lebih lanjut di sini. Namun, jika anda disabit kesalahan memiliki sejumlah kuantiti berat dadah atau mengedar dadah, ikat jamin adalah tidak dibenarkan.

Bagaimana juga pihak mahkamah menentukan sama ada anda bersalah kerana memiliki dadah atau lebih parah, mengedar dadah? Perubahan dalam undang-undang hanya berlaku pada tahun Oleh itu, apabila kedua-dua anggapan ini memiliki dan mengedar digunakan seiring, ia sangat mudah untuk membuktikan kesalahan memiliki dadah atau mengedar dadah.

Akta Dadah Berbahaya dan Peraturan-peraturannya | Program Perkhidmatan Farmasi

Jadi bagaimana pihak mahkamah menentukan perkara itu sahih atau tidak? Walaupun ia mungkin tidak sopan untuk memeriksa barangan orang lain, undang-undang mengenakan kewajipan ke atas anda untuk menyemak dan memeriksa jika terdapat barangan seludup.

  AN7522N DATASHEET PDF

Click here for the English version ] Di Malaysia, dadah berbahaya sentiasa dianggap sebagai ancaman kepada masyarakat. Di samping itu, jika anda didapati bersalah memiliki lebih dari 5 gram heroin, anda boleh dijatuhi hukuman penjara 5 tahun hingga ke seumur hidup dan minimum 10 sebatan di bawah seksyen 39A 2.

Chief keyboardist at Asklegal.

This article is for general informational purposes only and is not meant to be used or construed as legal advice in any manner whatsoever.

Sebelum ini, hukuman mati kerana mengedar dadah adalah mengikut budi bicara dimana mahkamah mempunyai pilihan untuk menghukum pesalah dengan hukuman penjara selain dari hukuman mati mengikut kesesuaian.

Jika anda dadau bersalah memiliki diantara gram heroin, seksyen 39A 1 menyatakan mahkamah boleh menjatuhkan hukuman penjara tahun dan sebatan. What they do can extend to your tenants as well. Walau bagaimanapun, agak mengejutkan apabila mengetahui hukuman mati tidak seharusnya wajib Tips keselamatan tambahan Berhati-hati dan sentiasa berjaga apabila orang yang tidak dikenali atau rakan meminta bantuan anda menjaga atau membawa barangan mereka.

Anda berkemungkinan tidak dibenarkan diikat jamin.

Walaupun daday boleh menggunakan hak untuk berdiam diri semasa siasatan polis, anda dinasihatkan untuk memberikan kenyataan dan memaklumkan kepada pihak polis mengenai butir-butir bahan yang boleh digunakan untuk pembelaan diri walaupun tidak secara khusus diminta oleh pegawai rakaman: Sejak beberapa tahun kebelakangan ini, beberapa tokoh terkemuka di Malaysia telah berpendapat terdapat keraguan terhadap keberkesanan hukuman mati mandatori dalam menghalang pengedaran dadah dan – aita berkaitan dengan artikel ini – membunuh.

Terbaru, hukuman mati mandatori sekali lagi mendapat perhatian Menteri Perundangan Azalina Othman yang menggesa kajian semula hukuman mati mandatori. Jawapannya – Prasangka presumptions. Break a promise, break my heart. Konsep legal bagi memiliki memerlukan tiga asas utama yang akan dibuktikan iaitu jaga, kawal dan tahu.

Untuk membuktikan kesalahan mengedar dadah, pertamanya pendakwaan perlu membuktikan bahawa anda memiliki dadah berbahaya dan pemilikan itu bertujuan untuk mengedarkan dadah tersebut. Ini juga menimbulkan persoalan etika:. Dalam kes ini, Timbalan Pendakwa Raya hanya perlu membuktikan bahawa beg itu berada dalam kawalan dan jagaan fizikal anda. Akta Dadah Berbahaya ADB telah dipinda pada tahun sebagai tanda dasar perangi dadah oleh kerajaan Malaysia yang mahukan masalah sosial dan kesalahan berkaitan dadah ini dibasmi.

  ACORN 8126 PDF

Akta Dadah Berbahaya, 1952

Ini mungkin xkta pembekuan atau lucut hak aset seperti rumah atau akaun bank di bawah Akta Dadah Berbahaya Perlucuthakan Harta atau Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram jika ia boleh dibuktikan bahawa aset-aset ini adalah digunakan untuk aktiviti haram yang ditetapkan di bawah undang-undang ini.

Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah. Kemudian, prasangka boleh digunakan untuk menganggap bahawa anda mempunyai pengetahuan tentang dadah di dalam beg tersebut dan oleh itu, anda memilikinya. Pihak pendakwa menunjukkan anda mempunyai jagaan fizikal dan mengawal dadah, atau apa-apa di mana dadah tersebut telah berbungkus seperti kotak, beg, parcel, dan lain-lain.

Mana-mana orang yang boleh menyokong cerita anda Butiran ini mungkin membolehkan pihak berkuasa untuk menjalankan siasatan terperinci dan juga boleh digunakan untuk menyokong pembelaan anda di mahkamah jika anda didapati bersalah.

Dalam kebanyakan kes dimana orang ditangkap dengan najis dadah, bsrbahaya akan mendakwa bahawa mereka tidak tahu dadah tersebut ada di situ.

Walau bagaimanapun, ini tidak terhad kepada hukuman keras. Menurut beberapa laporan berita, kerajaan dikatakan telah bersetuju untuk meminda undang-undang untuk memberikan kuasa budi bicara pada mahkamah untuk mengenakan bentuk hukuman yang lain selain dari hukuman mati.

Perkara ini akan dijelaskan lagi dalam point ketiga. All articles have been scrutinized by a practicing dadqh to ensure accuracy. Terima kasih kepada pengumuman di dalam pesawat kerana sering memaklumkan hukuman mati menanti anda jika terlibat najis dadah namun, apa yang mungkin anda tidak tahu adalah… 1.