AKTA PERLINDUNGAN PEMBERI MAKLUMAT PDF

Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. Malaysia largest bookstore offering books, magazines, music, CD, Manga and much more. Whistleblower Protection Act / Akta Perlindungan Pemberi Maklumat. Email to a Friend · Be the first to review this product. Availability: In stock. MYR Qty.

Author: Mujora Melrajas
Country: Kenya
Language: English (Spanish)
Genre: Career
Published (Last): 13 August 2006
Pages: 286
PDF File Size: 20.76 Mb
ePub File Size: 7.46 Mb
ISBN: 210-6-83220-706-6
Downloads: 47957
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Zulujind

New Year celebrations around the world Saya bersimpati dengan nasib yang menimpa Saudara Johari Mohamad yang hilang mata pencarian, diugut, disiasat dan akhirnya didakwa. Saya telah menubuhkan sebuah badan yang bernama National Oversight and Whistleblowers Centre kependekan namanya NOW yang bermatlamat seperti berikut:. Sepatutnya mereka hendaklah berhemah, bertolak ansur dan bersopan santun semasa menjalankan tugas.

Sorry, your blog cannot share posts by email. Click here for more information.

Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Qkta Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain. Aku sokong dan selamat maju jaya.

Dapatkan manual cara-cara mendaftar serta menggunakan Sistem Perlindungan Data Peribadi. Berfungsi untuk mendedahkan skandal-skandal besar yang cuba dilindungi oleh mana-mana badan yang berkepentingan awam.

Kemudahan anda adalah keutamaan kami. Leave a Reply Cancel reply Your email address will not be published. Negara telah menyaksikan beberapa perkembangan sihat dalam tempoh setahun yang lalu apabila ramai rakyat Malaysia tampil untuk memberi maklumat mengenai salahguna kuasa dan perlakuan rasuah yang berlaku. Notify me of new posts by email. Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola governance dan ketelusan kerajaan dan agensinya termasuk syarikat berkaitan kerajaan.

Anda mendapati data peribadi anda disalah gunakan oleh individu atau organisasi tertentu. Anda boleh menyemak status aduan anda disini. Skies light up as world welcomes new year Dozens missing in deadly Russia explosion in Magnitogorsk Venice to charge tourist entry fee for short stays Syria conflict: Subscribe to this comment’s feed. Please register if you do not have an account yet. Badan ini telah didaftarkan dan akan beroperasi dari pusatnya di Sungai Besi.

  BROUWER SONATA DEL CAMINANTE PDF

Lindungilah hak terhadap perlindungsn peribadi anda. The Malaysian Bar vs. Lindungi data anda daripada disalahgunakan oleh pihak tidak bertanggungjawab. Janganlah disembunyikan lagi, berkatalah tentang kebenaran.

Pinda Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Stamp duty payable Video links CJ to ‘appointment fixing’ scandal Malaysian Bar outraged by a woman detainee stripped naked and forced to do ear squats Walk for Justice: Moga usaha mu diberkati Allah S. Sebarang sumbangan akan membantu menyegarkan lagi proses mematangkan masyarakat dan membina kebertanggungjawaban awam di negara ini.

Berfungsi sebagai badan pemantau yang menilai secara berkala prestasi urustadbir, tata kelola governance dan ketelusan kerajaan dan agensinya termasuk syarikat berkaitan kerajaan ; 2. Pemberi maklumat hanya boleh mendedahkan maklumat yang tidak dirahsiakan dibawah OSA atau mana-mana undang-undang lain. Click on the link above to register, and for more information on travel, accommodation, and the conference programme.

Penubuhan National Oversight & Whistleblowers Centre (NOW) Untuk Melindungi Pemberi Maklumat

Akta ini merupakan matlamat Dasar Ke Sepuluh ma,lumat dalam Akta Komunikasi dan Multimedia iaitu bagi menjamin keselamatan maklumat dan kebolehpercayaan dan keutuhan rangkaian. Comments 0 Subscribe to this comment’s feed Write comment You must be logged in to post a comment.

We rakyat will help as much as we can, we stand by you! Ada juga yg baik tolong payungkan saya.

Notify me of follow-up comments by email. Sebaliknya, cukup sekadar melaporkan kepada pihak bertanggungjawab bahawa majikan atau pegawai atasan mereka diketahui atau disyaki terlibat dalam salah laku. Menjalankan program kesedaran untuk menggalakkan lebih ramai pemberi maklumat tampil ke hadapan; dan 5.

  BLACKMAILED INTO MARRIAGE BY LUCY MONROE PDF

Menyedari bahawa tanggungjawab melindungi pemberi maklumat dan menjaga kebajikan mereka tidak akan dipikul oleh kerajaan, saya merasa terpanggil untuk bekerjasama dengan pertubuhan bukan kerajaan sedia ada dan seluruh masyarakat untuk menubuhkan sebuah badan khusus untuk melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat.

Jadi patutnlah sangat kakitangan kerajaan diberi kenaikan gaji atas belanja yang melambong naik sekarang.

Sekiranya terdapat sebarang permasaalahan, anda boleh layarilah pusat pengumpulan soalan lazim disini. Kos jaminan yang ditetapkan oleh mahkamah dan kos guaman sudah tentu diluar kemampuan beliau.

Dapatkan kebenaran dengan mendaftar sebagai ahli pengguna data, seperti termaktub di dalam Akta Perlindungan Data Peribadi Akta You must be logged in to post a comment.

Pusat khidmat pelanggan kami juga sentiasa sedia membantu. We, the rakyat will do the best to support you…. Former MP for Pandan. Melindungi dan menjaga kebajikan pemberi maklumat melalui Dana Perlindungan Pemberi Maklumat Whistleblower Protection Fund yang menanggung kos guaman, kos hilang sara diri dan lain-lain; 4. Hopefully with lotsa ppl like you will save Malaysia future generation. Setelah aduan anda diterima, kami terlebih dahulu akan menyemak serta meneliti aduan anda sebelum mendapatkan kelulusan bagi menjalankan sisatan.

Anda ingin mengumpul serta menggunakan data peribadi.

Whistleblower Protection Act / Akta Perlindungan Pemberi Maklumat

Enter your search terms Submit search form. Registration fee is RM Peguam, Syahredzan Johan berkata Seksyen 6 daripada akta perlindungan tukang adu itu tidak menyatakan secara khusus pemberi maklumat dilindungi daripada OSA atau mana-mana undang-undang lain. Kemukakan aduan anda bagi kami menjalankan siasatan.